Bergbeklimmer

Hulpvraag is geen falen, zo weet de sherpa

Vergelijk een interim manager met een sherpa die een groep mensen begeleidt. De sherpa is gevraagd de klimmers te verzorgen en te helpen om de top van een Himalaya gigant te bereiken. Hij is er bij, op de achtergrond, zichzelf wegcijferend, tot het dreigt mis te gaan. Dan neemt hij resoluut de leiding en slaat op precies de juiste plek een klimhaak in de wand. De ervaren klimmers kunnen het daarna weer zelf doen.

Zoals een klimmer kijkt naar een sherpa, zo zou er ook naar een interim manager in de zorg gekeken kunnen worden. Zie hen als helpers die met hun kennis en competenties een zorginstelling naar een volgende fase leiden met zo min mogelijk problemen voor de organisatie en haar cliënten.

Een sherpa communiceert net als een interim manager duidelijk wat er wel en niet moet gebeuren. Hij verwacht van het klimteam dat het maximaal samenwerkt en dat de deelnemers luisteren naar zijn aanwijzingen. Alleen op die manier kan een veeleisende en soms riskante expeditie veilig verlopen.

Net als bergbeklimmers staan ook bestuurders en managers in de zorg voor enorme opgaven. Een situatie waarin het verstandig is om eerder hulp te zoeken. Hulp van een sherpa die ziet wat nodig is om zonder crisis de ‘next level’ te bereiken, met respect voor het zittende management en alles wat ondanks moeilijke tijden al is bereikt.

De uitkomst kan zijn dat er nieuwe mensen in het speelveld nodig zijn, maar dan wel op zo’n manier dat dit geen schade oplevert voor de bestuurders en de organisatie in het algemeen. Een sherpa grijpt in om te redden, niet om te laten vallen of om iemand te beschadigen.

Zie een hulpvraag niet als falen, haal ervaring in huis. Ook sherpa’s overleven de klim naar de hoogste en gevaarlijkste pieken alleen door de berg aan ervaring die ze met zich meedragen. Ze luisteren, kijken, overleggen met oudere meer ervaren collega’s en nemen op het juiste moment beslissingen. Noem het ‘verbonden’ advies.

De interim manager is verantwoordelijk voor een of een aantal onderdelen van de organisatie, al dan niet als collega van de bestuurder, en helpt de organisatie naar een volgende fase. De interim manager brengt de buitenwereld in huis, is op de hoogte van de ontwikkelingen in het vakgebied, kan overleggen met ervaren specialisten van zijn adviesorganisatie, snapt wat er moet gebeuren en stelt vragen over de toekomst.

Er zijn tal van vraagstukken waarbij dit effectief kan zijn. Bestuurders kunnen dan slimmer gaan werken in plaats van harder. Minder crisis en meer ruimte voor ontwikkeling voor de cliënt. Zet iemand in die zich voor een kortere periode met hoofd en hart verbindt, de organisatie uit het dal haalt en meebouwt aan een nieuwe efficiënte en wendbare organisatie. Iemand die de crisis bezweert en ruimte creëert voor een toekomstgerichte ontwikkeling.

Een ding is zeker; in het huidige technologisch gedreven en disruptieve ondernemingsklimaat in de zorg is de hulp van een sherpa onontbeerlijk.

Paul Smits

Ik ben een teamspeler met een voorliefde voor het leveren van de beste zorg aan patiënten. Ik heb een uitgebreide ervaring als bestuurder en als adviseur in de zorg, vooral in (het herstructureren van) ziekenhuizen. Verder ben ik een scherpe analyticus en gedreven om nieuwe concepten en ‘lessons learned’ in te brengen en toe te passen in de gezondheidzorg.

Meer weten?

Mail mij op psm@tg.nl of bel op 033 - 467 77 86

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.