Ziekenhuisbed

Niet liggen maar bewegen in het ziekenhuis

Het zorglandschap is op vele fronten in beweging. Nu de patiënt nog! Wanneer patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen, verblijven zij vrijwel de gehele tijd in het bed. De goedbedoelde aandacht voor gastvrijheid en ‘de patiënt centraal’ heeft ook een keerzijde: de patiënt wordt tijdens de opname in het ziekenhuis inactief.

Vanuit het oogpunt van gastvrijheid, wordt tegenwoordig van alles rondom het bed van de patiënt georganiseerd en aangeboden. Comfortabel, in een éénpersoonskamer kijkt de patiënt TV, gaat het internet op en op ieder gewenst tijdstip kan hij beschikken over een steeds grotere variatie aan lekker eten, geserveerd op het bed.

Ook de zorg komt in moderne ziekenhuizen naar de patiënt toe. Eénpersoonskamers maken het mogelijk dat gesprekken met de dokter plaats kunnen vinden aan het bed. Met mobiele medische apparatuur worden zelfs onderzoeken aan het bed uitgevoerd.

Meer beweging

De patiënt is gebaat bij meer beweging. Meer beweging leidt tot sneller herstel. Het zorgt voor behoud van spiermassa, waardoor valincidenten worden voorkomen. Maar er zijn meer redenen om de patiënt actief en mobiel te houden.

Patiënten die uit het bed gaan, komen sneller in gesprek met andere mensen, kunnen ervaringen delen en hebben even wat afleiding. De omgeving zal aantrekkelijk, toegankelijk en uitnodigend moeten zijn. Patiënten moeten worden uitgedaagd om van het bed af te komen.

Hoe kunnen we dit bereiken?

Samen met medewerkers en gebruikers van ziekenhuizen en met een creatief ontwerpbureau onderzoekt Twynstra Gudde de mogelijkheden om de patiënt in beweging te krijgen. Dit vraagt om een integrale aanpak. De ziekenhuisomgeving moet in een bepaalde hoeveelheid prikkels voorzien, passend bij de belastbaarheid van de patiëntendoelgroep. De prikkels verleiden en stimuleren de patiënt om actief te blijven. Prikkels zorgen voor afleiding, zodat je even kunt ontsnappen. Deze prikkels kunnen al in de patiëntenkamer worden aangeboden, zodat beweging en activiteit veilig op de eigen kamer plaatsvindt. Vervolgens is het van belang om de actieradius voor de patiënt te vergroten. Door aanpassing van de bouwkundige opzet van de verpleegafdeling, worden patiënten ook gestimuleerd om in beweging te komen en hun kamer te verlaten.

Maar het gaat niet alleen om de prikkels en een andere bouwkun dige opzet van de verpleegomgeving. Het heeft ook impact op de zorgorganisatie en de werkprocessen. Het moet voor de patiënt ook mogelijk zijn om de kamer te verlaten. Niet de hele dag op bed “wachten tot de dokter komt”. Samen met de zorgprofessionals bedenken we hier oplossingen voor, zodat ook de zorg- en werkprocessen optimaal blijven functioneren en dat de patiënt snel weer naar huis kan.

Fieneke de Munck-Mortier

Samen met opdrachtgevers in de gezondheidszorg ontwikkel en realiseer ik nieuwe oplossingen voor huisvestingsvragen die passen bij de zorgorganisatie van morgen. Ik vind het een uitdagend traject om – samen met de gebruikers - van de specifieke logistieke en gebruikswaarden van gebouwen, te komen tot een goed ontwerp. Een belangrijke drijfveer voor mijn werk is het leveren van een bijdrage aan de zorg voor mensen en medewerkers.

Meer weten?

Mail mij op fmm@tg.nl of bel op 06 - 13 09 28 28

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.